Robuustheid uit een gevangenisdorp

‘Als hij over hout praat, gaan zijn ogen stralen’, aldus het Dagblad van het Noorden over de eigenaar en bouwmeester van Robuusteiken.

De redactie van het dagblad kreeg een rondleiding door de timmerwerkplaats, het hart van Robuusteiken. Het bedrijf ligt tussen de oude en nieuwe bajes van Veenhuizen. Vlakbij het Gevangenismuseum dat het dorp bekendheid gaf. Het museum heeft echte schandpalen, stoelen van rechters en cellen. Ervaar misdaad en straf door de eeuwen heen! Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die begin 19e eeuw door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

Eikenhouten interieur

Daar ligt ook Robuusteiken, als wonderlijk en ambachtelijk bedrijf tussen al het machinegeweld van deze tijd. ‘Bij Robuusteiken weten ze wat vakmanschap inhoudt’, aldus het Dagblad van het Noorden. ‘Bij hen gaat het om het pure karakter van het hout. Hout is puur, hout is passie. Het gaat allang niet meer om de ouderwetse eikenhouten meubels bij oma thuis, Robuusteiken geeft een heel nieuw cachet aan eikenhout. Het bedrijf richt zich op gebinten, houten spanten en houtskeletbouw. De basis voor prachtige woningen, schuren en cottages.Mannen met een passie voor hout zagen, schuren en meten tot ze het allerbeste eikenhouten gebint hebben.’

Het hele artikel uit Dagblad van het Noorden lezen?

BEKIJK HIER