Schuurwoning met allure in vtwonen

Merel wilde graag een ‘vleugje van de woonboerderij van vroeger’. Alexander ‘veel van nu’. In hun schuurwoning in Eelderwolde combineerden zij beide werelden. De eikenhouten gebinten van Robuusteiken vormen de basis. In vtwonen een prachtige reportage.
VdpArchitecten tekende voor het ontwerp.

Alexander en Merel wonen met hun kinderen Teun en June in het Drentse Eelderwolde en laten in vtwonen hun bijzondere woning zien. Om verliefd op te worden! Merel: ‘Het ontwerp van een traditionele boerderij vonden we niet zo spannend, maar zo’n rieten kap en die authentieke gebinten wel. Dat hebben we gecombineerd met strakke lijnen. En toen kwam de architect met een ongelooflijk mooie verrassing: over de hele zijde aan de weiland-kant een uitstekende uitbouw van glas. Daardoor ben je een met de natuur. Vanuit ons bed en bad kijken we uit op een groenstrook waar de dieren oversteken naar een plas. Het licht komt volop binnen en het geeft een enorm gevoel van vrijheid. Tegelijkertijd hebben we bij de eethoek een knusse plek om ons terug te trekken. En ook bij de haard. Die gaat in de winter iedere avond aan.’

‘En dan ineens uit het niets, klinkt keihard: tàk! Zit je rustig op de bank en hoor je de scheuren letterlijk in de gebinten schieten. Echt geweldig. Met die barsten wordt het eikenhout alleen maar mooier. In de boerderij waar ik opgroeide, hadden we dat ook. Als kind stopten we er geheime briefjes in.’ De gebinten waar Merel het over heeft, zijn van Robuusteiken. Ze vormen het skelet van hun zelfgebouwde, sfeervolle huis.