Hout. Natuurlijk van nu.

Met het aanbieden van een manifest voor hout is begin oktober 2019 in de Tweede Kamer formeel de houtpromotiecampagne ‘Hout. Natuurlijk van nu.’ gelanceerd. Die sluit volledig aan bij de visie van Robuusteiken.

Het Centrum Hout en de houtbranche onderstrepen alle voordelen van hout. Zij willen duurzaam gecertificeerd hout per 2020 de norm laten zijn in Nederland. Iets dat  Robuusteiken al van meet af aan in zijn visie heeft staan.

Het manifest werd door René Veerman, voorzitter van de NBvT-sectie Kozijnen (Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie), overhandigd aan Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Bouwen met hout

Robuusteiken heeft bouwen met hout als core business en ondersteunt de campagne van harte. ‘Vanuit onze visie dat iedereen gezond moet kunnen wonen en werken leveren we ecologische bouwelementen voor totale houten woningen. Ook bij de uitvoering van de compacte ecologische woning voor corporaties is de bouw volledig van hout. Deze woningen zijn naar een ontwerp van DAAD Architecten.

Vele voordelen

Bouwen met hout heeft vele voordelen. Het gaat de opwarming van de aarde tegen. De energie die nodig is voor de productie van bouwmaterialen draagt voor een belangrijk deel bij aan de uitstoot van CO2. Maar dit geldt niet voor hout. Dankzij fotosynthese vangen bomen juist CO2 op en houden dat in elke gebruiksfase vast. Geen enkel materiaal is zo goed en energiezuinig te recyclen als hout. Houtvezels en spaanders vinden gretig aftrek voor de productie van plaatmateriaal en worden ingezet voor de productie van groene energie. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrij komt is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal.

Hout heeft karakter!

Hout is goed voor onze aardbol, zoveel is duidelijk! Maar hout is ook bijzonder warm en geeft een woning karakter. En om een mogelijk misverstand uit de weg te helpen: houtbouw voldoet ruimschoots aan de brandveiligheidseisen, zo testte ook brandveiligheidscentrum Efectis. Het lage warmtegeleidende vermogen van hout en de verkoling van het oppervlak vertragen brand.

Houtpromotiecampagne

De houtpromotiecampagne werd verder belicht op de Houtwereld Praktijkdag in Vianen, tijdens de radioweek op BNR/The Big Five (11 t/m 15 november 2019) en op de Houtdag in Leiden op 21 november 2019. Centrum Hout en de houtbranche onderstrepen met hun campagne alle voordelen van hout en houtproducten, en spannen zich in om de inkoop en toepassing van gecertificeerd duurzaam hout per 2020 in Nederland de norm te laten zijn.