Robuusteiken bouwde mee aan duurzaam slingerapenverblijf ARTIS

Je hoeft een aap niet te leren klimmen en Robuusteiken niet te leren ecologisch te bouwen. ARTIS realiseerde eerder dit jaar een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen. Via hoofdaannemer Gebro BV werd Robuusteiken Ecologische Elementen gevraagd voor de dakconstructie. Ook bouwde Robuusteiken de bijzondere larikshouten constructie voor de zwarte slingerapen.

Linda van Leeuwen, projectleider bij ARTIS vertelt: ‘Wij zijn erg tevreden met de uitvoering van het slingerapenverblijf. Het gebouw is geplaatst aan de oever van de Rijksmonumentale ARTIS-vijver. De architect en landschapsarchitect werkten nauw samen, met als resultaat dat het gebouw onderdeel is geworden van het landschap. De robuust houten constructie voor de zwarte slingerapen refereert aan verbindingen die je in het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika vindt. De hartlijnen van de draagconstructie snijden elkaar niet, maar lopen langs elkaar heen.’ Peter Kroes, operationeel directeur van Robuusteiken. ‘Mooi dat de passie voor hout ook hier tot leven komt. Dit is weer eens iets heel anders en een uitdaging voor ons team. Ik ben ook enthousiast over de houten ecologische dakelementen die ARTIS heeft ingezet. De Robuusteiken ecologische dakelementen zijn voorzien van natuurlijke bouwisolatie, die optimaal temperatuur- en vochtregulerend is. Dat komt door de natuurlijke vlasvezels die deze eigenschappen ook als isolatie behouden. Dat is prettig voor de zwarte slingerapen.’

Ecologische elementen

De ecologische elementen gebruikt Robuusteiken zelf in de bouw en levert deze ook aan bouwondernemingen, van klein tot groot. Daarmee komt gezond wonen dichterbij voor een groot publiek, en nu ook voor de dieren. ARTIS wilde de renovatie van ’t Veentje, waarop het slingerapenverblijf staat, zo duurzaam mogelijk uitvoeren. Het binnenverblijf is het eerste fossielvrij verwarmde verblijf in ARTIS. Het is een belangrijke stap richting een volledig fossielvrij park in de toekomst.

Grijpstaarten

In oktober voerde Robuusteiken de laatste werkzaamheden uit aan het houten balkon. De slingerapen kunnen vanaf het balkon bij de touwen komen en naar de twee eilanden in de vijver slingeren. Met behulp van hun lange grijpstaarten zekeren ze zich aan de touwen en takken.

Bijzondere apensoort

Het slingerapenverblijf is gebouwd op een eilandje in de monumentale vijver. Met het nieuwe verblijf hebben de dieren meer ruimte en beschutting, waardoor ze beter hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. De zwarte slingeraap is een kwetsbare diersoort en komt voor in Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Noord-Brazilië. Wie goed luistert, zal de dieren zacht naar elkaar horen blaffen en fluiten. Met deze geluiden, en vele gezichtsuitdrukkingen, communiceren ze naar elkaar. Robuusteiken is er trots op duurzaam bij te dragen aan het welzijn van deze bijzondere apensoort.